Donald Trumpilla ongelmia vaakunansa vuoksi

Diili-ohjelmasta suomalaisille tuttu kiinteistöpohatta Donald Trump on perustamassa golf-kenttää Skotlantiin Aberdeen pohjoispuolelle. Kentän mainonnassa on käytetty Trumpin vaakunaa, joka on mm. brodeerattu takkeihin ja lakkeihin.

Trumpin vaakunassa on hopeisella kentällä kolme kultaista leijonaa (2:1), joiden välissä on kaksi kultaista polviortta. Kenttään on siroteltu kultaisia dollarin merkkejä.

Ongelmaksi on muodostunut vanha skottilainen laki. Heraldiikkaa valvoo Skotlannissa "the Court of the Lord Lyon"-tuomioistuin, jonka on perustanut kuningas Robert the Bruce 1318. Vuonna 1672 asetetun lain mukaan vain ko. tuomioistuimeen rekisteröityjä vaakunoita on lupa käyttää. Rekisteröinti maksaa 900-1300 puntaa (1100-1600e). Trumpia uhkaa nyt rekisteröimättömän vaakunan käytöstä oikeudenkäynti ja 100 punnan sakko.

Trump on ilmoittanut vastineena, että hänen yrityksensä on käynnistänyt toimenpiteet vaakunan rekisteröimiseksi.

Trumpin 1,7 miljardin euron golfkenttähanke on saanut hyväksynnän Skotlannin hallitukselta, mutta sen toteutuminen on edelleen epävarmaa ympäristöaktivistien ja asukkaiden vastustuksen vuoksi.

Lähteet: BBC, Telegraph, Dailymail, Helsingin Sanomat

Kuva vaakunasta DailyMailin sivuilla

http://www.lyon-court.com/

Teksti: Paula Meuronen

Sisällysluettelo LV 1/2009