Heraldiset värit CMYK-väriavaruudessa

Painiskelen täällä lehtityössä jälleen kerran näiden kunnanvaakunoiden kanssa, onko kellään esittää suoraan väriarvoja heraldisten värien muuntamiseksi cmyk-arvoiksi?

Kun muunnan .svg- tiedostot CorelDrawissa nelivärisarjaan, onko mielestänne oikein vaihtaa metallit valkoiseksi ja keltaiseksi, vai pitääkö (onko pakko?) käyttää kultaan ja hopeaan vivahtavaa sävyä, sillä käytännössä olen huomannut, että niistä sanomalehtipaperille painettuna tulee "likaisia".

Kulta ja hopea

Heraldiikassa kulta on sama kuin keltainen ja hopea puolestaan on valkoinen. Eli kun kultaa ja hopeaa ei ole väripaletissa, käytetään niiden tilalla keltaista tai valkoista.

Heraldiikan värien sävyissä ohjeena on epämääräisesti vain, että käytetään ko. värin keskisävyä. Mitään heraldisesti virallisia Pantone PMS tai CMYK arvoja ei ole määritelty.

Monet vaakunan omistajat ovat kuitenkin määritelleet vaakunalleen PMS-värit sekä jotkut painolaitokset esittävät suosituksia, mitä vaakunoiden värit ovat PMS:nä. PMS-arvoille on sitten olemassa taulukoita, miten ne muunnetaan CMYK-väreiksi.

Google löysi esimerkiksi tällaiset suositukset vaakunaväreille
http://www.taitopaino.fi/html/stand.html

Eli yhteenvetona. Jos painotyöhösi tulee esimerkiksi useamman kunnan vaakuna, joissa kaikissa on sinistä, käytä jokaisessa samaa keskisävyistä sinistä, vaikka kunnat itse suosittelisivatkin eri PMS-sinisiä.

Hyvä, kiitos tästä.

Hyvä, kiitos tästä. Onneksi nuo kuntavaakunat löytyvät nykyään wikipediasta, värit vaan pitää erikseen käsitellä oikeanlaiseksi painotyötä varten, mutta se ei onneksi ole iso homma.

Ihan uteliaisuudesta

Ihan uteliaisuudesta suurimman osan Wikipedian svg-vaakunoista piirtäneenä, mihin painotöihin näitä käytetään? Aina silloin tällöin piirroksensa on tunnistavinaan lehdistä, mutta aika harva mainitsee lähteen.

Ahaa, hienoa! Meillä

Ahaa, hienoa!

Meillä paikallislehdessä tarvitaan vaakunoita kuntien virallisiin ilmoituksiin, vaakunat tulevat usein todella pienellä ja juuri siksi on tärkeää, että niihin saa raikkaat, puhtaat värit. Wikipediassa olevat vaakunat ovat vektorigrafiikkaa jolloin niitä on hyvä skaalata, tosin värialueet on käsiteltävä uusiksi, eli kulta korvataan keltaisella ja hopea valkoisella, niin ja muutenkin käännetään cmykiksi. Eli siitä versiosta joka wikipediasta on otettu, ei oikeastaan jää mitään jäljelle siihen loppulliseen lehteen painettavaan vaakunaan.

Noita kuntavaakunoiden painokelposia versioita on yleensä hirveän vaikea saada, näistä uusista kuntaliitosten tuloksena syntyneistä vaakunoista tulee onneksi lehdille hyvät korkearesoluutioiset versiot, mutta niissäkin on aina tämä ongelma, että on tosi hienot varjostukset ja värit, mutta sitten kun ne kutistetaan sentin korkuisiksi niin eipä ole kontrastia vaan kaikki pinta menee yhdeksi mössöksi...

Anteeksi pitkä vuodatus, rakas aihe varmaan minulle tämä ;)

Tämä hyvä

Olen hieman yllättynyt, että kunnat eivät toimita ilmoituksiensa mukana omaa vaakunaansa. Tosin olen huomannut aika useassa kunnassa halun suojella vaakunan skaalautuvaa muotoa hyvinkin mustasukkaisesti - poikkeuksiakin toki on.

Hyvä, että vaakunakuville löytyy järkevää ja asiallista käyttöä - Suomen kunnallisvaakunoiden taso onkin pääsääntöisesti niin korkea, että niitä kehtaakin esitellä, vaikka erinäiset logot ovatkin vieneet niiltä näkyvyyttä.

Pakko vielä kommentoida...

Juuri tänä aamuna tuli tehtäväkseni tehdä ilmoituspohja kuntien yhteistoiminta-alueelle jossa, ikävä kyllä, ei enää nähdä näiden k.o. kolmen kunnan vaakunoita vaan yhteistoiminta-alueen oma logo.

Surettaa kyllä tämä kunnanvaakunoiden kohtalo, etenkin jos ne jäävät kuntasulautumisten yhteydessä kokonaan unholaan, joillakin kunnillahan vanhan vaakunan käyttöoikeudet annetaan kotiseutuseurojen haltuun ja kyllä ne siellä usein pikkuhiljaa vaipuu unholaan.