Agricola-suvun vaakuna


Christian Agricola syntyi Turussa joulukuussa vuonna 1550. Hänen isänsä oli tuntemamme Michael Agricola ja äitinsä Birgitta Olavintytär. Hän oli pariskunnan ainoa lapsi. Christian Agricola valittiin Tallinnan piispaksi ja myös Haapsalu kuului hänen hallintoalueeseensa. Viro kuului tuolloin Ruotsin valtakuntaan ja tärkeisiin virkoihin nimitettiin pääsääntöisesti ruotsalaisia. Agricolan oli luotettu suomalainen suku, olihan Michael Agricola ollut aikanaan rauhanneuvottelijana Venäjällä edustaen Ruotsin kuningasta. Christian Agricola aateloitiin 1584 työskennellessään virolaisessa tehtävässään. Hän kuoli vuonna 1586, siis melko nuorena ja työuran ollessa vasta aluillaan.

Ritarihuoneen aatelisluetteloon suvun vaakuna päätyi paljon myöhemmin. Protokollasihteeri Johan Georg Agricola, suvun kahdeksatta polvea, nimitettiin Suomen kansalaistamisoikeuteen 1864 ja samana vuonna hänet esiteltiin. Suvun nimi ja numero matrikuloitiin 1865 tämän veljenpojan Oskar Reinhold Agricolan toimesta.

Vaakunaselitys: Sinisellä kilvellä, kaksi palavaa kultaista kynttilää ristissä, lakiossa hopeinen, kuusisakarainen tähti, kypäräpunos sinistä ja kultaa, kypäräkoristeena vihreä seppele, jossa neljä punaista tädykettä, kypäränpeite sininen, vuoripuoli hopeaa.

Agricola Ramsayn aateliskalenterista 1909Agricola Ramsayn aateliskalenterista 1909

Agricolan juhlavuoden huumoripuolta Internetistä

Agricola 1