Pohjanmaan Partiolaisten tunnus

Heraldiikan alamäki jatkuu Pohjanmaan Partiolaisten tunnuksessa.
Zorro

Heraldiikka ei ole ollut lähtökohtana - tietoinen valinta?

Mikähän siinä on, että turvaudutaan runsaisiin selittelyihin, kun ei kuvalla saada asiaa viestittyä? En pelkkää merkkiä katsomalla näe tuulta, vain P-kirjaimia. Ja P:n jälkeen tulee mieleen kristusmonogrammi. Eikä kummastakaan näistä seuraa mielleyhtymää Pohjanmaahan taikka partioon :-(

Lilja-apilapäätteet kutistuvat ikävän pieniksi, kun logo tungetaan normaaliin käyttötilaansa, esimerkiksi kotisivujen ylälaitaan.

Olisi mielenkiintoista nähdä ne muut ehdotuksetkin...

Symboliikka vastatuulessa

Tästä teemasta on käyty keskustelua piirin keskustelufoorumilla, ks. http://dev.pohjanmaa.partio.fi/forum3pack/viewtopic.php?f=17&t=27. Tuo kristus-monogrammivertaus on tullut esille, itse näen siinä mm. dollarin ja Amnesty Internationalin merkin viitteitä. Myös kirjainyhdistelmä DIP (dIP) tulee siinä esille selvemmin kuin lilja ja apila.

Itse olen vääntöni tässä asiassa tehnyt. Olen ymmärtänyt, että tätä merkkiä tarjotaan tällaisenaan jokaisen piirin jäsenen hihaan.

Päällimmäisin harmitukseni tässä liittyy heraldisen köyhyyden lisäksi symboliseen häviöön. Pohjanmaa on yksi historiallisista maakunnistamme, ja vaikka Kainuu ja Lappi uuden piirimme ulkopuolella ovatkin, olisi siinä ollut yhdistävää teemaa. Vuoteen 1775 saakka alueella on ollut yhteinen identiteetti, ainakin jollain tasolla.

Ja tämän alueen tunnuseläin, toteemi on aina ollut kärppä. Se on ollut myös Etelä-Pohjanmaan Partiolaisten merkissä, samoin Keski-Pohjanmaalla. Pohjois-pohjalaisilla se on juossut lääninvaakunassa ja maakuntavaakunassa.

Symboliikkaa valinnut ryhmä oli kuitenkin kategorisesti hylännyt kaikki perinteiset symbolit, mukaan lukien kärpän. Tämän valinnan perusteita on vaikea ymmärtää.

Merkin tiimoilta on käyty jonkin verran keskustelua, mutta se on jäänyt yllättävän laimeaksi. Varsinkin se, että Etelä-Pohjanmaalta ei juurikaan ole kommentoitu, on ollut hämmästyttävää. EPP:n merkki on mielestäni niin kaukana tästä uudesta, että luulisi erotuskan olevan vieläkin suuremman. Se on ryhdikäs, suoraselkäinen partiomerkki, josta olen aina pitänyt.

P-PPP:n merkki taas on minulle aina viestinyt kaipuusta luontoon, puhtaille hangille, sinisen taivaan alle, oman teltan suojaan. Siinä on samaa henkeä, kuin entisen kotipiirini Lapin merkissä - muunkin kuin vain värimaailman puolesta.

Merkin suunnittelijat ovat tarpeettomasti joutuneet ikävään asemaan. Heidän työllään on eittämättä ansionsa. Se on tyylikäs monogrammi, jolle varmasi on oma paikkansa. Nyt se ollaan kuitenkin laittamassa rooliin, joka sille ei kuulu. Varsinaisen mokan tässä on tehnyt se pieni joukko, joka merkin on valinnut. Toisaalta jokainen esiin nouseva saa varautua ryöpytykseen.

PP:n merkin väristä voisi puhua toisen tovin. Silläkään ei ole minkäänlaista perustetta, metsää lukuunottamatta. Vihreä on onneton väri symboleissa, tai ainakin vähintään haasteellinen.

Lopuksi vielä tiivistän: symboleja, merkkejä suunniteltaessa voisi olettaa olevan keskeistä se, että sen tunnuksen taakse saadaan joukot kulkemaan. Tunnus yhdistää, kokoaa yhteen, antaa voimaa. Jos tunnus tulee annettuna, kuin ohuesta ilmasta, valinnan perusteen ollessa "kaikki vanha romukoppaan, uudet tuulet puhaltavat" ollaan aika vaikeassa tilanteessa. Siitä maasta nousee outous, epävarmuus.

Ylösalaisin

Vielä jatkan, että on sellaistakin väläytelty, että tuon merkin voisi ommella hihaan kummin päin haluaa: pojat liljapuoli ylöspäin, tytöt apilapuoli ylös!

No, mitä siitä seuraa? Kaksi eri merkkiä. Eli palaamme de facto erillispiirien maailmaan? Tunnukset, joilla on eri selitys, lienevät eri tunnuksia? Vai onko PP:llä kaksi tunnusta, tunnus pojille ja tunnus tytöille? Samaan aikaan, kun SP tarjoaa pojillekin WAGGGS:n merkkiä hihaan, alkaa piiri tehdä jakoa toiseen suuntaan.

Ja ajatus siitä, että vain pojat voivat kuulua WOSM:iin, on lähtökohtaisesti väärä. Ja koska SP on WAGGGS:n jäsen, kuuluu tähän "girls only"- järjestöönkin poikia, jäsenjärjestöjen kautta.

(seuraako tästä se, että aletaan tarkkailla, missä asennossa merkki on? Jos on yhtään kallellaan, voi syntyä kiusallisia tilanteita. Entä merkki vaakatasossa :) Koska merkissä on ajatuksena jollain lailla tuuli, eikö se voi merkin kaataakin? Entä jos laittaa merkin nurinpäin? Jos käyttäjille annetaan mahdollisuus tehdä viestintää merkin kiinnittämisellä, ollaan aika hassussa tilanteessa)

Itse kun en dogmaattisesti

Itse kun en dogmaattisesti näkemyksilläni seuraa SP:n kannanottoja, on mielestäni hienoa nähdä merkkejä joilla voi ilmaista itseään. Merkkeihin voi saada henkilökohtaisen suhteen ja täten niitä arvostaa enemmän. Ruma, mutta muunneltava merkki on myös seikkailijoiden ilmansuunta partioristi. Merkissä kun voi käyttää tyylikkäästi pelkkiä liljoja tai apiloita ilmansuuntien merkkeinä. Hieno juttu!

Mielenkiintoista on kuitenkin nähdä kuinka tärkeitä lilja ja apila tunnuksina on. Ihmettelenkin minkä takia sukupuolivapaan partion kannattajat haluavat kovasti tuoda esiin liljaa ja apilaa, kun mielelläni näkisin partiolaisten liittoutuvan yhden tunnuksen alle, sukupuolesta riippumatta.

Tällä hetkellä WOSM on suuremmista maailmanjärjestöistä ainut joka ei jopa nimeään myöten hehkuta sukupuolisyrjintää. Muun muassa siksi kannan mieluummin liljoja asussani ja korkeammassa asemassa kolmiapilaan nähden. Joku muu näkee asian varmasti eri lailla ja on hienoa jos hän voi toimia merkkivalinnoissaan toisin.