Partioheraldikkojen kotisivut uudistuivat

Partioheraldikkojen uudistetut kotisivut ovat osoitteessa http://heraldikot.partio.net. Sivu-uudistuksessa lähdettiin hakemaan ensisijaisesti joustavaa ylläpitoa.

Useat muut partioaiheisten kotisivujen tekijät tuskailivat samaan aikaan samojen ongelmien äärellä:

• Kuinka sivuja voisi ylläpitää helposti ja nopeasti?
  • Kuinka sivuja voisi ylläpitää useamman ihmisen voimin?
  • Vaikkei ole nörtti, kuinka saa uutiset, keskustelupalstan ja kalenterin
    kotisivuille?
  • Miten tehdään vain jäsenistölle tarkoitettuja sivuja?
  • Miten voisi tehdä pienellä vaivalla esim. leirin kotisivut?

Nettipartiolaisten keskuudessa on paljon kotisivujen ylläpitäjiä. Jo pari vuotta sitten keskusteltiin ensimmäisen kerran nettipartiolaisporukalla näistä ongelmista, mutta todettiin, että teknisiä ratkaisuja ei tunneta kuin nimeltä.

Julkaisujärjestelmät apuun

Internetistä ja kaupoista löytyy "kotisivukoneita", mutta niiden kirjo on laaja ja hintalappuja on laidasta laitaan. Vuonna 2006 aloitettiin Nettipartiolaisten keskuudessa projekti, jossa kokeiltiin eri julkaisujärjestelmiä ja etsittiin sopivia ratkaisuja partioyhdistyksille sekä -tapahtumille.

Testaukseen otettiin avoimen lähdekoodin ohjelmia, jotka toimivat WWW-palvelimella (ei kotikoneilla). Ohjelmassa on oltava myös ns. multisite-ominaisuus eli Partio.net-palvelinkoneelle tarvitsee asentaa julkaisuohjelma vain kerran, mutta sillä saadaan tehtyä vaikka sadalle lippukunnalle omat uniikit sivut.

Arvatenkin teknisiä ongelmia on riittänyt ja projekti on ollut odotettua pitkäikäisempi.

Drupalista löytyi ratkaisu

Partioheraldikkojen uudet sivut on tehty Drupal-julkaisujärjestelmällä osana Nettipartiolaisten testausprojektia. Drupalia kehitetään jatkuvasti, esimerkiksi vielä keväällä ulkoasun muokkaaminen vaati erityistaitoja. Nyt uusimmassa versiossa värimaailmaa voi hallita klikkailemalla väripaletia. (Ulkoasu tulee aina jälkijunassa
tietotekniikassa, mutta tulee kuitenkin).

Perusohjelmistoon voi Drupalissa liittää moduuleita (esim. foorumi), joilla saadaan lisättyä sivuston ominaisuuksia. Moduulit mahdollistavat hyvinkin erilaisten kotisivujen tekemisen samalla perusohjelmalla.

PaHen jäsensivut ja leirimerkkikisa

Leirimerkkikisan osallistujat julkaistaan uusilla sivuilla, mutta vain Partioheraldikkojen jäsenille. Joten jotta voit katsella merkkejä, sinun tulee tehdä kotisivuille käyttäjätunnus. Käyttäjätunnuksen aktivoivat sivun ylläpitäjät eli allekirjoittanut tai Heikki Karjalainen. Tervetuloa surffaamaan!

OSALLISTU KILPAILUUN

Leirimerkkikilpailun tunnus
Lähetä juhlakesän 2007 leirimerkki Paulalle. Parhaat merkit julkaistaan lokakuussa 2007. Lisätiedot Partio-heraldikkojen kotisivuilta.

Paula Meuronen